Kuchnia

Niebo w gębie

Mus czekoladowy

Składniki:
200 ml śmietanka kremówka
1 łyżka rum
3 łyżki cukier
szczypta mielone chilli
20 dag gorzka czekolada
3 sztuki jajko
1/3 łyżeczki mielony cynamon

Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałki lub posiekaj nożem. Roztop w kąpieli wodnej. Następnie dodaj chili, mielony cynamon, brandy, rum lub kawę i wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj (trzeba to robić szybko, żeby nie zrobiły się grudki). Następnie dodaj bitą śmietanę, wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Mus przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi i owocami.
Rada: Mus można przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażalniku - do miesiąca.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation