Kuchnia

Niebo w gębie

CHOCOLATE HOT FUDGE – SOS CZEKOLADOWY DO DESERÓW

Składniki na ok. szklankę sosu:
100 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (najlepiej ok. 70%),
1,5 łyżeczki gorzkiego kakao,
115 g golden syrup (lub corn syrup/nektaru z agawy),
75 g śmietany 30% lub 36% (powinna być w temp. pokojowej),
30 g cukru pudru,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
szczypta soli.

Czekoladę i kakao wkładamy do miski umieszczonej na kąpieli wodnej i podgrzewamy często mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z kakao. Zdejmujemy miskę z kuchenki i dodajemy golden syrup, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i po kolei pozostałe składniki, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Gotowy sos czekoladowy przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki (kiedy już całkiem przestygnie). Przechowujemy w lodówce do 7 dni. Sos czekoladowy hot fudge mocno zgęstnieje w lodówce dlatego przed podaniem należy podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Smacznego!!!

http://candycompany.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation