Kuchnia

Niebo w gębie

Dżem morelowo-lawendowy
(2 słoiki, 500 ml każdy)

Składniki:
• 1 kg moreli
• 1 cytryna
• 400 g cukru żelującego, 2:1
• 4 cl rumu
• 1 łyżka kwiatów lawendy

Przygotowanie:
Sparz morele, opłucz zimną wodą, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój na kawałki. Sparz cytrynę i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj sok i skórkę cytryny z morelami i cukrem żelującym w dużym garnku. Zostaw na pół godziny. Po 30 minutach zagotuj ciągle mieszając. Zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji, dodaj rum i kwiaty lawendy. Przełóż do słoiczków.

Magazyn Westwing
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation