Kuchnia

Niebo w gębie

Minitrifle z żurawiną

Porcje: 8
Czas przygotowania: 40 minut
Przygotowanie: bardzo proste

Składniki:
100 g twarożku śmietankowego
150 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g suszonej żurawiny
100 g orzechów laskowych
70 g płatków owsianych
20 ml płynnego miodu
100 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
20 g cukru
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:
Żurawinę zagotuj z cukrem i sokiem jabłkowym, duś przez chwilę na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj skórkę z cytryny. Uduszoną żurawinę wystudź.
Połowę wystudzonej żurawiny zmiksuj z serkiem na gładką masę i umieść w woreczku śniadaniowym z obciętym narożnikiem. To ułatwi nakładanie serka do kieliszków.
Orzechy i płatki owsiane upraż kolejno na teflonowej patelni. Jogurt wymieszaj z miodem i nałóż do woreczka, tak jak serek żurawinowy.
Wszystkie składniki nakładaj warstwowo do prostych kieliszków 100–150 ml. Podaj na tacce z małymi łyżeczkami obok.

tesco.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation