Kuchnia

Niebo w gębie

Jabłkowo-jogurtowa tarta z jeżynami i jagodami

Składniki:

Kruchy spód:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko

Nadzienie:
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
50 g mąki
3 jajka
2 jabłka
garść jeżyn
garść jagód

Przygotowanie:
Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko. Cisto chłodzić w lodówce około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 25-30 cm. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180⁰ C. Wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem owoców zmiksować i wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, jeżyny i jagody. Piec 30-35 minut (aż zacznie się rumienić) w temperaturze 180⁰ C.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation