Kuchnia

Niebo w gębie

Ciasto marchewkowe

Potrzebujemy:
Na ciasto:
150 g masła, w temperaturze pokojowej
150 g brązowego cukru
3 jajka
200 g mąki razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka starta z 1 cytryny, posiekana drobno
100 g rodzynek
200 g marchewek, obranych i startych na tarce
masło do wysmarowania formy
Na polewę:
150 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
3 łyżki masła
200 g cukru pudru
sok i skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i nasmarować formę masłem. Wymieszać masło z cukrem i jajkami. Ucierać kilka minut aż składniki dobrze się połączą i masa zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie.
2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą, solą, cynamonem, gałką muszkatołową i skórką cytrynową. Połączyć obie masy ze sobą mieszając delikatnie. Następnie dodać rodzynki, marchewki i zamieszać. Przelać powstałą masę do formy i wyrównać jej powierzchnię.
3. Wstawić do piekarnika na 30 minut a następnie wyjąc i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać wszystkie składniki na polewę przy pomocy miksera i posmarować nimi ostudzone ciasto. Podawać gdy polewa zastygnie.

fot. Stockfood/Free
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation