Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Dietetyczna zupa krem z cukinii

SKŁADNIKI na 3 porcje:
2 cukinie (600g)
1 łyżka oliwy
1 mała cebulka
2 liście świeżej bazylii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
woda

Cukinie umyj, pokrój w większą kostkę. Cebulkę posiekaj. W wysokim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulkę, podsmaż przez minute i dodaj cukinię. Podsmażaj przez 3 minuty, a następnie wlej wodę do wysokości warzyw. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Dodaj liście bazyli, calość zupy zmiksuj i dopraw do smaku.
Podawaj z grzankami lub kasza jaglaną.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 66 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 2,6 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation