Kuchnia
BEZ glutenowe BEZ mleka
Pizza bezglutenowa wegańska
Ciasto na pizzę dla 4 osób – blaszka 30 x 40 cm
• 2 szklanki mąki gryczanej
• 1 szklanka mąki ryżowej
• 1 szklanka mąki jaglanej
lub
•4 szklanki maki gryczanej
do tego
• około 1,5 – 2 szklanki wody
• 3 łyżeczki drożdży suchych lub 2 łyżki drożdży świeżych
• 3 łyżki oleju lub oliwy -> ja zazwyczaj daję z suszonych pomidorów lub oliwek
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy
• 4 cebule
• 3 ząbki czosnku
• garść listków bazylii
• 1 opakowanie sosu pomidorowego Passata 500 ml lub 800 g pomidorów w sezonie, gdy są smaczne
• 1 łyżka złotego cukru
• sól
• pieprz
• zioła
Ser do pizzy
• 1 serek kremowy tofu typu Silken
• 1 łyczka ziół prowansalskich lub dowolnych: oregano, tymianek, bazylia
• 3 łyżki smacznego oleju
• sól
Krok Po kroku:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszam łyżka w misce. Ciasto będzie lepkie, ale takie musi być. Na końcu, smaruje dłonie mąką, dosypuję jej troszkę i formuje miękką kulę. Wkładam do miski, przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na 45-60 minut, aby urosło. Ciasto samo w sobie w niczym nie będzie przypominało ciasta z pszenicy, no cóż, nie ma glutenu, nie ma elastyczności, ale to nie szkodzi.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na kilku łyżkach oliwy. Na koniec dodaję, przepuszczony przez praskę czosnek, ale tylko na kilka sekund, aby się zaparzył. W garnku mieszam passatę z pomidorów, z podsmażoną cebulą, czosnkiem i porwanymi na drobno listkami bazylii. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Mieszam dokładnie i odstawiam.
3. Otwieram serek tofu, przekładam do głębokiego talerza, dodaję zioła, sól i olej, mieszam widelcem aż osiągnie konsystencje „serka wiejskiego”
4. Blaszkę, ja mam dużą pokrytą teflonem o wymiarach 30 x 40 cm smaruję olejem, wykładam ciasto i ręka oprószoną mąką rozciągam na całą powierzchnię blaszki. Blaszkę owijam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.
5. Na ciasto wylewam sos pomidorowy, rozciągam równo, kleksami rozkładam serek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 20-25 minut. Podaję jak każdą pizzę z dodatkowym sosem, dla tych co lubią wersję wilgotniejszą.
MA==