Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

KREM BROKUŁOWO – POROWY Z SOCZEWICĄ

Składniki:
1 brokuł (około 500 g),
2 pory (tylko biała część),
około 150 – 200 g (mniej więcej szklanka) zielonej soczewicy,
woda lub bulion warzywny około 1 – 1,5 litra,
1-2 łyżeczki otartego majeranku,
1 łyżeczka otartego lubczyku,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sok z cytryny (kilka kropli),
sól, pieprz,
kilka różyczek brokuła do podania.
Sposób przygotowania:

Soczewicę wypłukać i ugotować z dodatkiem majeranku.
Por pokroić i zeszklić na oliwie lub udusić w małej ilości wody (bez oliwy), dodać podzielone na różyczki brokuły i całość zalać wrzątkiem, tak, aby woda przykryła całość. Gotować bez przykrywki do momentu, aż brokuły będą miękkie, ale nadal jędrne o pięknej zielonej barwie.
Następnie całość zdjąć z ognia dodać mniej więcej połowę soczewicy i zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dodać jeszcze nieco wody.
Przyprawić do smaku majerankiem, lubczykiem, gałką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z resztą soczewicy, drobno posiekanym surowym brokułem i ulubionymi pestkami np. dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation