Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

ZUPA Z SOCZEWICĄ I PĘCZAKIEM

Składniki:
1/2 czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
3 ziemniaki,
1/2 średniego selera,
3 łyżki pęczaku,
1/2 szklaki zielonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,
1 szkl pomidorów krojonych ze słoika lub świeżych w sezonie,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta oregano,
sól.
Do garnka wlać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pół szklanki wody. Chwilę dusić. Następnie dodać dokładnie wypłukany pęczak, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko 3 szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodać obrany seler, pietruszkę, pokrojoną drobno marchew, wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać pomidory, pozostałe przyprawy i sól. Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie. Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation