Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Brukselka w kąpieli pomidorowej na szybko
Składniki
0,5 kg brukselki
ok. 100g przecieru pomidorowego
ok. 1 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka bazylii
ok. 1 łyżeczka lubczyku
szczypta cząbru
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz, cukier
odrobina oliwy z oliwek
Etapy przygotowania

Jeśli brukselka jest świeża, nie mrożona, to umyć ją i oczyścić z zewnętrznych liści, odkroić grubą końcówkę. Gotować z dodatkiem cukru i soli ok. 5 minut. Jeśli natomiast jest mrożona, to wrzucić do gotującej się wody, również z dodatkiem cukru i soli, i gotować ok. 7 minut. Gdy będzie już miękka, a najlepiej al dente, należy ją odcedzić. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, rozgrzać, następnie dodać dopiero co ugotowaną brukselkę i wszystko zalać mlekiem, po czym delikatnie podgrzać. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać, wciąż lekko podgrzewając. Całość posypać bazylią, lubczykiem, cząbrem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wymieszać, w razie potrzeby dolać mleka bądź wody. Czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno pokroić, dodać do brukselki, wymieszać i przykryć, już nie gotując. Po ok 5 minutach, podawać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation