Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Smaki lata: faszerowana papryka.

Składniki:

4-6 prostych, czerwonych papryk
1,5 szklanki pęczaku
1/2kg mielonego mięsa
łyżka masła
ząbek czosnku
1 mała cebula
majeranek
sól/pieprz
Przygotowanie:

Pęczak opłukać. Do garnka wlać 3 szklanki wody i wsypać kaszę. Dodać łyżkę masła i sól do smaku i gotować pod przykryciem aż wchłonie wodę. Odstawić do przestygnięcia.
Papryki umyć i odciąć czubki. Oczyścić z pestek i błon.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na łyżce oliwy.
Do ostudzonej kaszy dodać mięso mielone, przyprawy, podsmażony czosnek i cebulkę i dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do paprykowych miseczek i przykrywać odciętymi wcześniej czubkami.
Ustawiać w szerokim garnku tak, by się nie przewracały.
Na dno garnka wlać wodę, mniej więcej do 1/4 wysokości papryki, dodać łyżkę masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać pod przykryciem do momentu aż papryka będzie miękka.


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation