Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym








Składniki:
500 gram piersi kurczaka
5 plastrów ananasa z puszki
pół szklanki soku z puszki ananasa
1 czerwona papryka
słoiczek pędów bambusa
2 marchewki
1 dymka ze szczypiorkiem
papryczki chili
2 cm imbiru
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu teryiaki
sok z połowy limonki
szczypta soli
4 łyżki sosu słodkiego chili
pieprz
panierka/ tempura chińska do kurczaka
olej sezamowy
makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku
Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość jeszcze 5-6 minut, dodajemy szczypior i gotowe. Podajemy z makaronem. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-10 minut aż zmięknie. Doprawiamy łyżką sosu teryiaki. Dodajemy szczypior i gotowe. Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation