Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

kukufrytki

00 g kaszy kukurydzianej
1,5 l bulionu, warzywnego lub np. tego
czubatą łyżkę klarowanego masła*
łyżeczkę soli
oliwę i ulubione przyprawy do obtaczania (dałam mix do kurczaka i do karkówki)

W dość dużym garnku wymieszać bulion z roztopionym masłem, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż mocno zgęstnieje (przez ok. godzinę). Wylać do płaskiej, natłuszczonej formy, rozprowadzić na grubość ok. 1 cm, wyrównać, uklepując zwilżoną dłonią i odstawić, żeby wystygło oraz dobrze stężało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować oliwą (pędzlem) i posypać wybranymi przyprawami. Pokroić polentę w paski wielkości grubych frytek, poukładać na przygotowanym papierze, posmarować ją oliwą i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem i dolnym dogrzewaniem) i piec ok. 30-35 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

*pewnie można zamienić masło na olej, ale nie próbowałam, to nie wiem na pewno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation