Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Food Porn, Vegan Style: PIEROGI ORKISZOWE Z NIEPALONĄ KASZĄ GRYCZANĄ, POREM I
TYMIANKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO (ok 18 pierogów o średnicy 9 cm ):
1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej typ 500 (używam takiej)
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
kilka kropel oliwy z oliwek/oleju


FARSZ:
kasza gryczana niepalona z porem i tymiankiem (przepis tutaj), przygotowujemy go wg instrukcji w linku, pomijamy jedynie prażone pestki dyni.


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie ręką, a następnie zagniatamy, jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.
Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Teraz przygotowujemy farsz.
Następnie ciasto na pierogi wałkujemy, wykrajamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając.
Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.
Wykładamy je na talerze i dekorujemy wedle uznania. Te po ugotowaniu podsmażyłam na posiekanej cebuli.

p.s. na pewno zostanie Wam trochę farszu, bo z tych proporcji wychodzi więcej niż jest potrzebne do pierogów, ale dzięki temu zapakowany w słoik będzie stanowił świetny lunch w pracy.

Smacznego ☺
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation