Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

bezglutenowe pizzerinki kukurydziane

100 g kaszy kukurydzianej
1/2 l bulionu, warzywnego lub np. tego albo wody (zrobiłam na wodzie)
łyżeczkę oleju
szczyptę soli
sos pomidorowy*
salami (i inne dodatki)
oregano

Wymieszać bulion/wodę z olejem, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Wylać do płaskiej, natłuszczonej formy, na grubość ok. 1/2 cm i odstawić do stężenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z polenty wykroić szklanką pizzerinki, posmarować sosem pomidorowym, obłożyć dodatkami i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (z termoobiegiem i dolnym dogrzewaniem) i piec ok. 10-15 minut.

*sos pomidorowy robię wysmażając domową passatę, można też użyć nieco rozwodnionego przecieru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation