Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Fasolka po bretońsku do termosu

SKŁADNIKI:

• 400 g suchej fasoli
• 1 duży koncentrat pomidorowy
• 3 cebule
• 1 czubata łyczka suszonych pomidorów
• 2 łyżki słodkiej papryki (jeśli nie dajecie do fasolki wędliny aby uzyskać charakterystyczny smak wędzonki dodajcie wędzonej papryki, wędzonych pomidorów, wędzonej soli lub liquid’u wędzonki)
• 1 łyżeczka pikantnej papryki
• 1 łyżka ziół prowansalskich lub jeszcze trochę
• sól do smaku
• czarny pieprz do smaku
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• olej do smażenia cebuli
• woda

PRZYGOTOWANIE:

1. Fasolę płuczę, zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienia.
2. Rano gotuję fasolę do miękkości
3. Obieram cebule, drobno szatkuję, lekko solę i smażę na kilku łyżkach oleju na złoto. Dodaję do ugotowanej fasoli. Doprawiam paprykami, pomidorami, koncentratem, ziołami i odpowiednią ilością soli i pieprzy. Gotuję razem około 15 minut.
4. Na koniec mieszam czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej z ½ szklanki wody i wlewam, ciągle mieszając do fasolki. Gotuję chwilkę i już – gotowe. Wlewam do termosów i moja wyjazdowa fasolka gotowa :) Jedzenia na drogę w daleka podróż w sam raz :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation