Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym

ulpeciki
• 400 g ciecierzycy
• 3 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 2 garście poszatkowanej pietruszki
• 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
• 2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• sok z 1 cytryny
• 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
• olej do smażenia


Sos pomidorowy
• 6 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
• 3 cebule
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 5 ząbków czosnku
• sól
• czarny pieprz



Do podania
• śmietana roślinna lub zwierzęca
• zielona pietruszka
• ryż do serwowania lub makaron

Krok Po kroku:
Pulpeciki
1. Ciecierzycą mocze przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba zblendować żeby ja rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem.
2. Do melaksera wkładam ciecierzycę, obrana i pokrojona w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
3. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam i formuję pulpeciki.
4. Pulpeciki smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Pulpeciki odsączam na papierze.

Sos
1. Pomidory polewam gotującą się wodą. Zdejmuje z nich skórkę i siekam w nieduże kawałki, przekładam do miski.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę, solę i podsmażam na oliwie. Po chwili dokładam obrana i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażę razem przez kilka minut. Dodaję rozdrobniony czosnek na ostatnia minutę smażenia.
3. W garnku łączę rozdrobnione pomidory z cebulą z czosnkiem, ziołami i przyprawami. Mieszam i gotuje razem około 30 minut. Na koniec sos blenduję aby był bardziej jednolity.

Podanie
Sos przelewam do miski, wkładam do niego usmażone pulpeciki, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę razem jakieś 15-25 minut. Przed podaniem polewam śmietaną i posypuję marchewką. Do pulpecików z sosem zawsze podaję sypki ryż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation