Kuchnia

slodycze

15 przepisów na ciasto biszkoptowe z kremem | Via Gusto
Składniki na biszkopt z 4 jajek z kakao:

4 jajka
100 g cukru
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na krem z mlekiem zagęszczonym:

4 żółtka
400 g mleka zagęszczonego słodzonego
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:

200 g kulek herbatnikowych w czekoladzie (np. Malti Keks lub Maltesers)
PRZYGOTOWANIE
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

Jak zrobić biszkopt z 4 jajek z kakao?

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylej na kwadratową formę do pieczenia (jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość składników o 1,5 raza), wyłożoną jedynie od spodu papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia, ani nie smaruj tłuszczem.
Biszkopt piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem z mlekiem zagęszczonym i żółtkami?

Żółtka i mleko zagęszczone ubijaj mikserem lub robotem przez 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie całość przelej do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Podgrzewaj do momentu zagotowania, miksując – uważaj, aby całość nie przypaliła się. Po zagotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa wystygnie, miękkie masło ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce kremu z żółtek i mleka zagęszczonego, cały czas ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Z gotowego kremu odłóż 1/3 całości, a pozostałe 2/3 wymieszaj ze 100 g kulek w czekoladzie.
Jak przełożyć ciasto z Maltesers?

Biszkopt kakaowy przekrój wzdłuż na pół. Następnie polecam biszkopt naponczować (np. mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru).
Biszkopt przełóż kremem wymieszanym z kulkami w czekoladzie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą częścią kremu i na wierzchu ułóż drugą część kulek w czekoladzie. Dociśnij je do kremu, aby przykleiły się. Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation