Kuchnia

slodycze

Ciasto migdałowe z ricottą - Moje Wypieki
120 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
nasionka z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1 dużej cytryny
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
240 g zmielonych migdałów
300 g ricotty
60 g migdałów w płatkach, do dekoracji
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować; nie za długo, tylko do połączenia się składników.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku.

Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation