Kuchnia

rybka i owoce morza

łosoś teriyaki

400g łososia bez skóry
czarny sezam do posypania
olej arachidowy do smażenia

marynata teriyaki
6 łyżek sosu teriyaki
1 łyżka sosu ostrygowego
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
4 spore łyżki miodu płynnego
sok z 1/2 limonki /może być także cytryna/

zalwea do ryżu
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
/można kupić gotowe zalewy, specjalnie do ryżu na sushi/



Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą w misce. Do gotowej marynaty włóż łososia pokrojonego w kawałki i wstaw do lodówki na 30-60 min.
W tym czasie można przygotować ryż, ponieważ jest z nim trochę więcej roboty niż ze zwykłym ryżem. Na każdym jest wyszczególniony sposób przygotowywania, więc nie będę go opisywać :)
Gdy ryż jest już gotowy, wlewam do niego całą zalewę i dokładnie mieszam drewnianą łyżką.
Jeżeli łosoś już się zamarynował, rozgrzej olej na patelni. Z marynaty wyciągnij kawałki łososia /nie wylewaj marynaty!/, odsącz go i smaż aż się lekko przyrumieni /ja smażyłam ok. 4 min./
Gdy łosoś będzie gotowy, zawiń go szczelnie w folię aluminiową /żeby nie wystygł, podczas redukowania marynaty na sos/.
Rozgrzej mocno patelnę, na której smażył się łosoś i wlej całą marynatę, mieszaj aby się nie przypaliła. Gdy zacznie gęstnieć, przelej do miseczki i polej nią gotowego łososia.
Całość można posypać czarnym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation