Kuchnia

rybka i owoce morza

Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero

Składniki:

12 dużych surowych krewetek
sól, pieprz do smaku
1,5 szklanki oleju do smażenia krewetek


Ciasto do panierowania krewetek:

1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko eko
100 ml jasnego piwa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Panierka:

1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej


Salsa:

1 duże dojrzałe mango lub 3/4 szklanki pure z mango (bez dodatku cukru)
kawałek papryczki habanero lub innej czerwonej chilli (ilość wg uznania)
1/2 czerwonej cebuli
kilka gałązek kolendry (ilość wg uznania)
łyżka octu jabłkowego
szczypta soli


Przygotowanie:

Krewetki obrać z pancerzyków (pozostawić ogonek), usunąć ciemną żyłkę (przewód pokarmowy) nacinając grzbiet krewetki.
Następnie umyć krewetki i osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać solą i pieprzem.
Wymieszać składniki ciasta do panierowania, powinno mieć konsystencję śmietany.
Oddzielnie wymieszać składniki panierki.
Olej wlać do do niewielkiego rondelka, rozgrzać, ale nie dopuścić do dymienia oleju.
Krewetki moczyć w cieście trzymając za ogonek, następnie obtoczyć w panierce.
Smażyć krewetki na głębokim oleju, na złoty kolor. Obsuszyć z nadmiaru oleju, na ręczniku papierowym.
Krewetki serwować na ciepło, salsę do maczania krewetek podać w osobnym naczyniu.


Przygotowanie salsy:

Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę.
Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć do miękkości na łyżce oleju.
Mango, papryczkę, ocet i kolendrę zmiksować, na gładką masę.
Następnie dodać do salsy usmażoną cebulę. Dodać sól do smaku.

Uwaga - papryczkę (bez pestek) dodać w takiej ilości, jaka Wam odpowiada. Ja dodałam zaledwie 1:10 papryczki habanero, a salsa była ostra. Salsa powinna mieć owocowo-ostry smak.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation