Kuchnia

rybka i owoce morza

Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-szczypiorkowym
czas przygotowania: ok 40 min
stopień trudności: łatwe

Składniki:

2 rolmopsy
1 ziemniak
1 jajko na twardo
1 kiszony ogórek
4 łyżki zielonego groszku ( u mnie mrożony, może być z puszki)
100 ml jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól , pieprz, łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru


Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaka, jajko.
Przygotowujemy sos jogurtowy- mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru. Do sosu dodajemy drobno posiekany, cienki szczypiorek. Odstawiamy do przegryzienia.
Blanszujemy groszek - czyli wrzucamy na chwilkę do wrzątku, a następnie do wcześniej przygotowanej miski z lodem ( dzięki temu zachowa ładny, zielony kolor).
Kroimy wszystkie składniki (ziemniaki, jako i ogórek w plastry, śledź w szersze paski).
Przygotowujemy miseczkę, którą delikatnie smarujemy od środka oliwą. Składniki układamy warstwowo. Następnie przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Zdejmujemy miseczkę.
Sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem. I dekorujemy pokrojonym, grubym szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation