Kuchnia

rybka i owoce morza

krewetki po tajsku (od Piotrka)

Krewetki:
1 lyzeczka ziaren kolendry
1/2 lyzeczki ziaren kminu rzymskiego (cumin)
1 lyzeczka platkow chilli
krewetki krolewskie
olej roslinny
sol morska
Sos:
olej roslinny
10 listkow kocanki wloskiej (curry)
2.5 cm swiezego korzenia imbiru, zetrzec na tarce
1 swieza zielona papryczka chilli pocieta na kilka kawalkow wzdluz
1 lyzeczka kurkumy (tumeric)
puszka kremu kokosowego
sol morska
czosnek
brazowy cukier
swieze liscie kolendry, posiekane
trawa cytrynowa
limonka
Ryz:
Ryz jasminowy lub bialy basmati (dlugie ziarna). Gotowac na tyle aby ziarna sie nie pokleily.
Przygotowanie przypraw oraz krewetek:
Na rozgrzana patelnie (sucha) wrzucic kolendre, kumin, i platki chilli. Chwile podpiec, do pierwszego dymu. Przesypac w mozdzierz i rozdrobnic. Krewetki - nieco spryskac olejem i obtoczyc w zmielonych przyprawach.
Przygotowanie sosu:
Podgrzac nieco (lyzke) oleju roslinnego, wrzucic listki curry oraz pocieta papryczke chilli, podsmazyc chwile. Dodac kurkume, wycisniety przez maszynke czosnek oraz starty imbir, znow chwile smazyc. Wlac krem kokosowy z puszki (400-500ml), dodac lyzeczke soli i dwie lyzki brazowego cukru, oraz posiekanych kilka plasterkow trawy cytrynowej. Gotowac na sporym ogniu az sporo odparuje. Dodac wycisniety sok z limonki, pomieszac i jeszcze cukru - do osiagniecia przyjemnego smaku. Sos redukowac az bedzie gestawy (a przynajmniej nierzadki).
Smazenie krewetek:
Rozgrzac lyzke oleju, podsmazyc krewetki z obu stron (jak byly juz ugotowane i obrane - to moze ze 2 minuty, jak surowe - szare - to nieco dluzej az zrobia sie rozowawe). Wrzucic usmazone krewetki razem ze wszystkimi przyprawami i olejem do sosu.
Final:
Podgotowac chwile krewetki w tym sosie, na talerz nalozyc ugotowany ryz i polac sosem z krewetkami. Posypac posiekana koledra.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation