Kuchnia

rybka i owoce morza

Pstrąg pieczony z musztardą francuską, białym winem i chrupiącymi ziemniaczkami
Składniki:
2 pstrągi
1,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól morska
odrobina masła pokrojonego w płatki
2 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej
1 przeciśnięty ząbek czosnku
2/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
kilka gałązek koperku
ok 1/2 szkl białego wytrawnego wina

Pstrągi opłukać i osuszyć. Z jednej strony na boku ryby zrobić ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, przeciśniętym czosnkiem, posypać kolorowym mielonym pieprzem i odstawić na ok 1 godz.
Blaszkę lub duże naczynie żaroodporne natłuścić dokładnie oliwą. Na środku ułożyć pstrągi nacięciami do góry. Polać je marynatą w której leżały. Na każdej rybie ułożyć płatki masła i oprószyć sola morską.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec 9 minut. Po tym czasie wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2-3 min.

Ziemniaczki:
ok 10-12 ziemniaków
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki smalcu
sól morska
rozmaryn
oliwa

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Podgotować ok. 7-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie obsypać kaszą manną. Wymieszać. Na spód dużej blachy wyłożyć 2 łyżki smalcu i wysypać ziemniaki tak, by tworzyły jedną warstwę. Skropić je oliwą z atomizera i ewentualnie posypać rozmarynem oraz solą morską.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 min w temp 250 stopni. W połowie pieczenia przemieszać i odwrócić na drugą stronę. Na koniec ewentualnie włączyć opiekanie na 2 min.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation