Kuchnia

rybka i owoce morza

Fish burger z ananasem, guacamole i szparagami

składniki

4 podłużne bułki razowe
4 filety z łososia norweskiego (ok. 120 g każdy)
4 plastry świeżego ananasa
pęczek cienkich zielonych szparagów
4 łyżki kiełków rzodkiewki
marynata do ryby:

sok z połowy limonki
1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
łyżeczka startej skórki z cytryny
pikantny sos rzodkiewkowy:

4 rzodkiewki
4łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka zielonego tabasco
sól, pieprz do smaku
guacamole:

avocado
łyżeczka pasty chili
szczypta soli
pół łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki zielonego tabasco
sos owocowy:

1/4 szklanki malin
1/4 szklanki jagód
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki octu winnego
Fish burger z ananasem, guacamole i szparagami 3

Fish burger z ananasem, guacamole i szparagami 4

Łososia nacieramy marynatą.

Avocado obieramy i miksujemy na gładko z resztą składników na guacamole.

Rzodkiewki ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy z jogurtem i tabasco, doprawiamy do smaku.

Maliny i jagody przekładamy do garnuszka, dolewamy 2-3 łyżki wody, dodajemy cukier i gotujemy ok. 5 minut.

Przecieramy przez sito, doprawiamy octem i w razie potrzeby solą i pieprzem.

Bułki przekrawamy.

Dolną część smarujemy sosem rzodkiewkowym, górną guacamole.

Umyte szparagi, przekrojonego na półplasterki ananasa i łososia grillujemy (wszystko grillowałam ok. 3-4 minuty z każdej strony).

Składniki układamy w kolejności jak na zdjęciu, łososia polewamy owocowym sosem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation