Kuchnia

rybka i owoce morza

Śledzie korzenne z olejem rzepakowym
Składniki:

400 g filetów śledziowych (odsączonych z zalewy)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej lub po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonego pieprzu i goździków oraz kilka zmielonych ziaren anyżu
1/2 łyżeczki białej gorczycy
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1-2 łyżki rodzynek
olej rzepakowy


Sposób przygotowania:
Śledzie układamy w płaskim pojemniku, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc do lodówki. Filety wyciągamy z wody, kroimy w mniejsze kawałki, układamy w pojemniku, w którym będą się marynować. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półtalarki, razem z rodzynkami (wcześniej namoczonymi w gorącej wodzie) posypujemy nią śledzie. Mieszamy składniki marynaty: miód, przyprawę korzenną, gorczycę, sok z cytryny, sosy sojowy i Worcestershire, dopełniamy olejem rzepakowym (ok. 0,5 szklanki). Marynatą zalewamy śledzie, jeśli trzeba uzupełniamy olejem rzepakowym (filety mają być całkowicie przykryte marynatą), dodajemy liście laurowe, oraz ziele angielskie. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, aby śledzie dobrze się zamarynowały.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation