Kuchnia

rybka i owoce morza

Ryba z pomidorami w winie

Składniki:

5 łyżek oliwy z oliwek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
150 ml wytrawnego białego wina
400 g pomidorów z puszki
szczypta cukru
1 cytryna
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego majeranku
130 g tilapi
Ryba Po Grecku
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekana cebulę oraz czosnek po czym dodać marchewkę i selera pokrojone w cienkie plasterki. Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i doprowadzić do zagotowania.
Wówczas wrzucić pomidory razem z zalewą oraz plasterki cytryny.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotować kolejne 20 minut.
Na sam koniec dodać majeranek oraz natkę pietruszki.
Natomiast rybę przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i zalać ją sosem.
Skropić pozostałą oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45-60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation