Kuchnia

rybka i owoce morza

GOŁĄBKI Z MINTAJEM
Składniki:
- główka włoskiej kapusty
- 600 g filetów z mintaja
- 1 cebula
- 10 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka bulki tartej
- sok z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- tymianek
- 125 ml śmietany 18%

Wykonanie:
Z kapusty oderwać kilka dużych liści. Liście umyć i nożem odciąć grube nerwy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować w niej liście kapusty (gotować około 7 minut). Obgotowane liście wyjąć, odsączyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Ryby umyć, wysuszyć i zemleć w maszynce lub blenderem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Zmielone ryby wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami, bułką tartą, sokiem z cytryny i przyprawami. Tak przygotowaną masę nakładać na liście kapusty i zwijać jak gołąbki (jeżeli kapusta ma małe liście można jednego gołąbka zawijać w dwa liście).
Pomidory z puszki zmiksować blenderem razem z sokiem, przełożyć do garnka i posypać tymiankiem. Gołąbki przełożyć do sosu pomidorowego i gotować około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć z garnka, a do sosu dodać śmietanę i przyprawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation