Kuchnia

rybka i owoce morza

Pieczona makrela z rodzynkami
Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2/3 szkl okruchów świeżej bułki
55 g rodzynków
2/3 szkl orzeszków piniowych
starta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
4 sprawione makrele
cząstki cytryny
Sposób wykonania;
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebule wówczas zdjąć z ognia i dodać do niej okruchy chleba, orzeszki, rodzynki, koperek, skórkę z cytryny, pietruszkę, jajko oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstały farszem napełnić wnętrze makreli.
Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na koniec każdą rybę naciąć kilku miejscach nożem i posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30-45 minut.
Podawać udekorowane cząsteczkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation