Kuchnia

rybka i owoce morza

gołąbki z mielonego karpia w jarmużu, z suszonymi śliwkami i migdałami w sosie winnym.

Gołąbki z karpia z sosem z wina i suszonych śliwek.
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 500 g mielonego karpia
• 50 suszonych śliwek
• 50 migdałów w płatkach
• 1 główka jarmużu
• sól, pieprz, oliwa

sos:
• 1 łyżka miodu
• 100 g suszonych śliwek
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/2 łyżeczki mielonego kminku
• 1 cytryna
• 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
• 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
1. Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry, płetw) mielimy dwukrotnie, raz używając sitka i większych oczkach, raz o mniejszych.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia, studzimy.
3. Przestudzoną cebulę dorzucamy do zmielonego mięsa z karpia, dorzucamy drobno pokrojone suszone śliwki, podprażone na suchej patelni płatki migdałów, sól, pieprz, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Smarujemy deskę i dłonie oliwą i z masy formujemy zgrabne pulpeciki w kształcie spłaszczonego cygara.
5. Liście jarmużu parzymy we wrzątku, po czym studzimy w zimnej wodzie. Każdy pulpecik z karpia okładamy liśćmi jarmużu z góry i z dołu.
6. Na ruszcie lub na blasze do pieczenia układamy pergamin, polewamy go oliwą, układamy nasze gołąbki z karpia. Pieczemy na ruszcie lub w piekarniku nagrzanym do 170 - 180°C po 8 - 10 minut z każdej strony.
7. Sos: na gorącej patelni rozpuszczamy miód, kiedy zacznie się pienić, dorzucamy drobno pokrojone suszone śliwki, chwilę przesmażamy na miodzie i zalewamy czerwonym winem. Doprawiamy cynamonem i kminkiem. Gotujemy na wolnym ogniu, a kiedy sos zredukuje się o połowę, dorzucamy kwaśną śmietanę i masło, delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
8. Podajemy upieczone gołąbki polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation