Kuchnia

rybka i owoce morza

PULPECIKI RYBNE Z MUSEM KORNISZONOWYM

SKŁADNIKI na 10- 11 pulpecików:

--- 1/2 kg zmielonej ryby morskiej ( miałam mintaja)
--- 1 sucha bułka
--- 2 płaskie łyżki kaszki mannej
--- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
--- 1 średnia cebula
--- 2 żółtka
--- 1 płaska łyżka majonezu
--- pieprz i sól
--- bułka tarta do obsypania pulpetów





1) Rybę drobniutko posiekać lub zmielić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na 1 łyżce masła klarowanego lub oleju. Bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć- najlepiej zmielić razem z rybą.
2) Wszystkie składniki wyrobić doprawić solą i pieprzem i pozostawić masę na ok. pół godziny w spokoju - uformować pulpeciki. Masa jest dość rzadka- należy maczać dłonie w wodzie , formować pulpeta i na dłoni posypywać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na dość wolnym ogniu z obu stron na rumiano, delikatnie obracając.Osączyć na papierze kuchennym. Pozostawić do ostudzenia.

MUS:

--- 120 gram serka mascarpone
--- 120 gram ogórków korniszonów
--- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 2 łyżki wody
--- sól i pieprz
--- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru





1) Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach przegotowanej chłodnej wody. Po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.
2) Ogórki rozdrobnić blenderem lu w robocie. Dodać do serka, wymieszać i ponownie zmiksować na w miarę gładką masę- całkiem gładka nie będzie.
3) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2- 3 łyżki musu ogórkowego- wymieszać i dopiero dodać do masy. Dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pozostawić chwilę, żeby mus zaczął tężeć.
4) Mus dekoracyjnie wycisnąć rękawem cukierniczym i udekorować- co widać na fotografii. Schłodzić.
Do dekoracji użyłam marynowane cebulki i pestki granatu oraz liście pietruszki ozdobnej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation