Kuchnia

rybka i owoce morza

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą


Składniki / 6 porcji
ok 600g Łososia, bez skóry i ości
250g szpinaku
100g mozzarelli
100g sera ricotta
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
1 łyżki szczypioru / zielona część
1 łyżki szczypioru / biała część
2 jajka
600g ciasta francuskiego
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Łososia oprusz solą i pieprzem i odstaw.
Szpinak wypłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, po czym zlej zimną dla odświeżenia, odsącz, pokrój dość drobno i odstaw do miski, dodaj pokrojoną drobno mozzarellę i ricottę, szczypior ( białą i zieloną część ), dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz jedno jajko i wymieszaj dokładnie.
Ciasto francuskie podziel na dwie części, na jednej ułóż połowę mieszanki szpinakowej, zostawiając ok 2cm czystych brzegów, następnie ułóż łososia i przykryj resztą mieszanki szpinakowej. W małym naczyniu roztrzep drugie jajko i za pomocą pędzelka posmaruj czyste brzegi ciasta. Następnie całość przykryj drugą połową ciasta i dociskając palcami lub widelcem połącz brzegi zamykając szczelnie całość.
Nadmiar ciasta na brzegach odkrój nożem a ścinkami udekoruj wierzch.
Całość posmaruj resztą roztrzepanego jajka, posyp solą i pieprzem, wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok 30min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation