Kuchnia

rybka i owoce morza

Ryba w orzechowej panierce z sosem z chili

Składniki (4 porcje)
4 kawałki białej ryby (np. dorsz lub mintaj)
1 papryczka chili
garść posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego
1 limonka
100 g orzeszków ziemnych
pół łyżeczki płatków chili
1 jajko
3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie
Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Z papryczki chili usuwamy ziarna i kroimy ją w plasterki. Przekładamy do moździerza, dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i cukier. Całość ucieramy. Dosypujemy posiekany szczypiorek i kolendrę (bez jednej łyżki) , następnie dodajemy sos rybny, ocet ryżowy i oliwę oraz sok z limonki. Mieszamy i sos przekładamy do miseczki.
Orzeszki ziemne umieszczamy w moździerzu, dodajemy płatki chili oraz pozostałą kolendrę. Rozdrabniamy orzeszki. Rybę panierujemy w roztrzepanym jajku i panierce i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej (ważne!) patelni. Rybę podajemy polaną sosem. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation