Kuchnia

rybka i owoce morza

Dryfujący Japończyk


Składniki:


tuńczyk
łosoś
sok z limonki
ryż do sushi
sos sojowy
czerwony kawior
marynowany imbir
chrzan wasabi
kiełki rukoli
pieprz cytrynowy
wino ryżowe
chili w proszku
krakersy
awokado


Sposób przygotowania:


Ryż namaczamy w proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 30 minut. Następnie zagotowujemy pod przykryciem, zdejmujemy z ognia, skrapiamy winem ryżowym. Odstawiamy na 20 minut i dokładnie mieszamy. Łososia i tuńczyka drobno siekamy. Ryby skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, doprawiamy szczyptą chili oraz pieprzem cytrynowym. Na talerzu umieszczamy ryż w metalowej obręczy i delikatnie uklepujemy. Usuwamy obręcz. Na dwóch cienkich krakersach ponownie umieszczamy obręcz tym razem wypełnioną posiekanymi rybami. Na wierzchu układamy warstwę kawioru, dekorujemy kiełkami. Całość wraz z podstawą z krakersów umieszczamy na ryżu. Podajemy z marynowanym imbirem, wasabi, drobno posiekanym awokado oraz sosem sojowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation