Kuchnia

rybka i owoce morza

Pstrąg w sezamie w trzech sosach:

200g filet z pstrąga,
sezam czarny i biały,
mąka pszenna i kukurydziana,
1 jajko,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy

Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation