Kuchnia

mięcho

Wołowina duszona w czerwonym winie
Składniki (dla 4 osób):
- 0,5 kg wołowiny gulaszowej
- 1 spora cebula
- puszka pomidorów, krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone papryczki peperoncino (lub jedna papryczka chili)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki czerwonego wina, półwytrawnego
- 300ml bulionu wołowego
- po łyżeczce suszonego rozmarynu, szałwi i tymianku
- sól, do smaku
- natka pietruszki
- opcjonalnie: 2 marchewki



Wykonanie:
1. Wołowinę pokroić w kostkę o boku ok. 4 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Jeśli dodajemy marchewkę - obrać i pokroić w talarki.

2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić wołowinę, obsmażyć z każdej strony. Wyjąć.

3. Do tego samego rondla wrzucić cebulę, posiekany czosnek i pokruszone papryczki pepperoncino. Podsmażyć cały czas mieszając. Po ok. 3 minutach dodać puszkę pomidorów oraz suszone zioła, zagotować.

4. Do podduszonej cebuli i pomidorów dodać wołowinę i wino, a także marchewkę. Zagotować. Po ok. 2 minutach dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić razem ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

5. Podawać z polentą, posypane posiekaną natką pieruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation