Kuchnia

mięcho

Absolutnie genialne polędwiczki z sosem porzeczkowym

Składniki :
polędwiczka wieprzowa
3 ząbki czosnku
1,5 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy
olej rzepakowy
1,5-2 szklanki porzeczek czerwonych
1/4 szklanki wody
5 łyżek miodu ( u mnie wielokwiatowy)
sól, pieprz

+ ziemniaki, ostra papryka

Przygotowanie :
Polędwiczkę kroję na plastry i rozbijam ręką. Solę i pieprze z obydwu stron.
Czosnek kroję w plasterki.
Do miski wkładam plastry polędwiczki, czosnek, 1 całą gałązkę rozmarynu oraz wlewam 3 łyżki oliwy. Zakrywam folią i odstawiam na około godzinę ( autorka zalecała by mięso stało w temperaturze pokojowej więc i ja odstawiłam je po prostu na blat w kuchni).
Porzeczki dokładnie myję, obrywam z gałązek i wkładam do garnka, dodaję wodę i miód oraz posiekane igiełki rozmarynu z połowy gałązki , sól i pieprz.
Ziemniaki szoruję , kroję w kawałki i obtaczam w oleju i posypuję papryką ostrą. Wkładam na blaszce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Porzeczki w garnku gotuję, mieszając aż sos zgęstnieje , u mnie trwało to ponad 30 minut.
Na patelni rozgrzewam olej i układam plastry mięsa ( czosnek i rozmaryn zostają w misce). Mięso zgodnie z zaleceniami miało się nie dotykać, więc tak też było.
Smażę po 2 minuty z każdej strony.
Podaję pieczone ziemniaki, plastry polędwiczek polane sosem .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation