Kuchnia

mięcho

Schab z nadzieniem mięsnym i bakaliami
Moja propozycja na świąteczny stół.

Schab z nadzieniem mięsnym i bakaliami

Schab z nadzieniem mięsnym i bakaliami

Składniki:

1200 g schabu
oliwa do posmarowania mięsa
sól, czarny pieprz
3 ząbki czosnku (lub łyżka suszonego)
mielony i cały kminek
słodka czerwona papryka
majeranek

Nadzienie:

300 g mielonego mięsa, najlepiej z indyka
5-6 śliwek kalifornijskich, pokrojonych w paski
garść żurawiny
60 g grubo posiekanych orzechów (użyłam włoskich, nerkowców, fistaszków, laskowych i migdałów)
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, zioła prowansalskie, kardamon

Schab umyć, osuszyć, rozkroić na prostokątny płat mięsa. Wierzch natrzeć oliwą i posypać przyprawami. Odstawić na godzinę do lodówki.

Mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem i bakaliami. Rozsmarować nadzienie, zostawiając wolne brzegi.

Zwinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do foliowego rękawa i piec minimum 1,5 godziny w temperaturze 180oC.

Podawać z sosem. Polecam żurawinowy, borowikowy lub chrzanowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation