Kuchnia

mięcho

"Rozpływający się w ustach boczek z azjatycką nutą"

Składniki:

1 kg surowego, chudego boczku (ze skórą)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu worcestershire
1,5 litra rosołu drobiowego
2 pomidory
2 łyżki pikantnej pasty paprykowej
świeżo zmielony czarny pieprz
opakowanie czarnego makaronu
olej do smażenia
liście szałwi


Przygotowanie:

Boczek kroimy w około centymetrową kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy starte ząbki czosnku, jasny i ciemny sos sojowy, sos worcestershire, olej sezamowy oraz pastę paprykową.

Marynatą dokładnie pokrywamy każdy kawałek mięsa i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia dzielimy boczek na dwie części i podsmażamy obie na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor (najlepsze będą lekko przypalone kawałki). Nadmiar tłuszczu zlewamy do pojemniczka i studzimy - będzie można wykorzystać jako starter do innych azjatyckich sosów.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz paprykę.

Mięso przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i dusimy na wolnym ogniu przez dwie godziny.
Dodajemy podsmażone warzywa, pomidory, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze pół godziny.

W tym czasie gotujemy al'dente makaron. 

Podajemy ze świeżą szałwią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation