Kuchnia

mięcho

Kotlety mielone z porem i jabłkiem


Składniki:
Źródło

0,5 kg mielonej wieprzowiny dobrej jakości
1 cebulka (opcjonalnie)
1 jabłko
1/2 pora (biała część)
2-3 łyżki bułki tartej + do obtaczania
1 jajko
olej
sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Pora pokroić w cienkie półplasterki, przełożyć na durszlak, dobrze opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia. Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. W misce wymieszać mięso, odciśnięty por, jabłko, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość zwarta - w razie czego można dosypać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej, z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony na brązowy kolor.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation