Kuchnia

mięcho

Duszone polędwiczki z jabłkami


500 g polędwiczka wieprzowa
1 łyżka mąki, doprawionej solą i pieprzem
2 łyżki oleju
1 cebula, posiekana
1 jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki
300 ml wywaru z warzyw lub rosołu
2 liście laurowe
1 łyżka musztardy ziarnistej
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki

Polędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w mące. Podgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni i smażymy polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę na rumiano, dodajemy jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy liście laurowe i musztardę. Gotujemy przez ok 15-20 minut, dodając odrobinę wody jeśli to będzie konieczne. Przed podaniem doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki GoodFood "The Collection"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation