Kuchnia

mięcho

Królik pieczony w sosie paprykowym – wg Okrasy

6 skoków (udek) królika
3 czerwone papryki
2 papryki pepperoni
150ml białego wina
świeży majeranek
ostra papryka
czosnek, cebula
3 łyżki masła
3 łyżki słodkiej śmietan 30%
łyżeczka musztardy Dijon
miód
sól, pieprz, olej
Królika nacieramy ząbkiem czosnku, papryczką chilli, solą, grubo mielonym pieprzem, majerankiem (najlepiej świeżym). Polewamy olejem rzepakowym i marynujemy przez jakiś czas. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Na złoto z każdej strony. a kurczaka do naczynia żaroodpornego (natłuszczonego). Na patelnie wlewamy białe wino i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dorzucamy czosnek i pociekaną w grube kazałki cebulę, ostrą papryczkę, majeranek. Na wierzch rozkładamy masło oraz pokrojoną wduże kawałki paprykę. Naczynie przykrywamy folią i w 180stopniach pieczemy minimum 45 min. Po tym czasie ściągamy flię i zapiekamy jeszcze około 10 min.
z papryki ściągamy skórkę. Zlewamy sos spod pieczenia do garnka i wwrzucamy pokrojoną paprykę, odparowujemy sos. Blend ujemy i dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon i łyżeczkę miodu, słodką śmietankę 30%, łyżeczkę masła i sól. Przekładamy kurczaka do sosu i chwilę trzymamy w sosie żeby przeszedł smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation