Kuchnia

mięcho

przepis na marynatę.

Składniki:

500 g wołowiny
6 ząbków czosnku (pokrojone w płatki)
3/4 szklanki białego wina wytrawnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu spadziowego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki chilli
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki octu winnego estragonowego
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonego tymianku
Wołowinę pokroić w dość duże kostki. Pozostałe składniki wymieszać i zalać marynatą mięso – pozostawić w lodówce na ok. 12 h)

wołowinę w marynacie ;)

Składniki:

wołowina w marynacie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
szklanka wywaru warzywnego
1 średnia marchew
1/4 szklanki białego wina wytrawnego
1 średnia cebula
oliwa z oliwek
sól i pieprz, ewentualnie 1 łyżeczka cukru do smaku
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i marchew pokrojoną w słupki. Dodajemy wołowinę z marynatą, dolewamy wino i wywar. Dusimy, aż wołowina będzie miękka. Doprawiamy do smaku.

Podawałam z ziemniakami i marchewką gotowanymi na parze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation