Kuchnia

mięcho

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym











Składniki:

· 300 g schabu
· ½ cebuli
· 1 mała marchewka
· 1/2 papryki
· garść mrożonej fasolki szparagowej
· 1 ząbek czosnku
· ½ papryczki chilli
· 4 plastry ananasa z puszki
· szklanka oleju
· olej sezamowy


Marynata:
· 1 łyżka sosu sojowego jasnego
· 1 łyżka sos sojowego ciemnego
· kieliszek wódki
· 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Ciasto:
· ½ szklanki mąki kukurydzianej
· ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
· ½ szklanki wody
Sos:
· ¼ szklanki wody
· ½ szklanki zalewy z ananasa
· 2 łyżki octu ryżowego
· 2 łyżki keczupu
· 1 łyżka sosu sojowego jasnego
· 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
· 1 łyżka słodkiego sosu chilli
· 2 łyżki brązowego cukru
· 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki.
Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę w słupki. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy.

W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso obtaczamy w cieśnie i smażymy.
Smażymy w 2 lub 3 porcjach przez około 5 min (Uwaga!! olej nie może być za gorący bo ciasto się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa.

Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy sos. Mieszamy aż zgęstnieje.

Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation