Kuchnia

mięcho

klopsiki szwedzkie
Składniki:

300g mielonej wieprzowiny jak najlepszej jakości
300g mielonej wołowiny
1 jajko
garść świeżych ziół - koperku, pietruszki i szczypiorku
100ml mleka
75g bułki tartej
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
oliwa

na sos: sok z 1/2 cytryny, 300ml bulionu wołowego, 1 łyżka mąki, 60ml śmietany 36%, 300g dżemu z brusznicy lub żurawiny (pominęłam)

Wykonanie:

Zioła drobno posiekać. W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, mleko, bułkę tartą, zioła i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki, układać je na natłuszczonej tacy i wstawić do lodówki na godzinę, aby stężały. Po tym czasie klopsiki smażyć na patelni, na rozgrzanej oliwie przez 10 - 15 minut od czasu do czasu obracając. Przełożyć kuleczki na półmisek. Z patelni odlać część tłuszczu i wycisnąć na nią sok z połowy cytryny. Dodać trochę bulionu, mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszać przez cały czas dodając resztę bulionu. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem. Włożyć klopsiki z powrotem na patelnię i przemieszać, aby pokryły się sosem. Osobiście najlepiej lubię z puree ziemniaczanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation