Kuchnia

mięcho

INDYJSKA SAŁATKA Z MARCHEWKĄ I WIEPRZOWINĄ

Składniki :
- 600 g grubo mielonej jagnięciny (użyłam wieprzowiny),
- 2 łyżeczki garam masala,
- sól morska,
- 500 g marchwi, obranej,
- 1 łyżka nasion sezamu,
- listki z małego pęczka kolendry (pominęłam),
- listki z małego pęczka mięty

Dressing:
- 1 łyżeczka nasion kminku,
- 3 szalotki lub 1 mała czerwona cebula,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru,
- oliwa extra vergine

Garam masala:
- 6 łyżek pieprzu czarnego,
- 6 łyżek kuminu (lub kminku),
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 i ½ łyżki goździków,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 i ½ łyżki kardamonu,
- 6 łyżek nasion kolendry,
- 2 łyżki liści laurowych

Zmielone i zmieszane przyprawy podgrzewać 30 sekund na suchej patelni na dużym ogniu mieszając, wsypać do szczelnego słoika .

Wykonanie:
Mięso smażyć na, aż wytopi się cały tłuszcz, dodać garam masala, solidną szczyptę soli, wymieszać. Smażyć, aż się ładnie przyrumieni.
Obieraczką pociąć marchew w cienkie plastry. Kminek prażyć na rozgrzanej patelni przez 30 sekund i utłuc go w moździerzu. Zrumienić sezam.
Przygotować dressing. Wlać do miski sok z cytryny, dodać skórkę, cebulę pokrojoną w cienkie plastry lub startą, imbir, utłuczony kminek i szczyptę soli. Wymieszać wszystko dodając ok. 5 łyżek oliwy. Dressingiem polać marchewkę, dodać zioła i wymieszać palcami.
Na talerz nakładać porcję mięsa, na nie sałatkę, posypać sezamem. Podawać z chlebkiem naan i jogurtem naturalnym. Ja podałam na ryżu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation