Kuchnia

mięcho

Królik w piwie w sosie żurawinowym z boczkiem oraz sałatką z żurawinowym vinegretem i orzeszkami karmelowymi.

Składniki:

1 królik 1,2kg
120 g suszonej żurawiny
Mleko (2%), do zalania królika
2 średnie cebule
150 g boczku
1 piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody.
1 ząbek czosnku
2 goździki
Tymianek 4 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól
Pieprz
Masło i oliwa z oliwek do smażenia

na sałatkę:

duża garść rukoli
0,25 serka camembert
4 pomidorki koktajlowe
50 g suszonej żurawiny
orzeszki w karmelu
3 łyżki oliwy
łyżeczka octu z czerwonego wina
pieprz, sól

Przygotowanie:

Królika umyć, zalać mlekiem i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylać mleko, umyć królika i przyprawić go solą i pieprzem – znów wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym samym czasie namoczyć żurawinę.

Po 2 godzinach wyjąć królika z lodówki, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek a następnie odstawić patelnię na bok. Na drugiej patelni wytopić boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebulka będzie już szklista zalać ją odrobiną piwa i poddusić. Następnie królika wraz z pozostałym tłuszczem przełożyć do większego garnka dolać piwo (ok. pół butelki/puszki) i dusić na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodać podsmażony boczek z cebulą, goździki,pokrojony w plasterki ząbek czosnku i tymianek. Dusić ok. 2 godzin podlewając piwem od czasu do czasu.

Przygotowujemy sałatkę podana porcja jest podana w przybliżeniu dla jednej osoby, pozostały sos można przechowywać w lodówce. Żurawinę namaczamy w wodzie podczas duszenia się królika.Rukolę myjemy i osuszamy, kładziemy ją na talerz. Dodajemy pomidorki, ser i orzeszki. Żurawinę odcedzamy i miksujemy razem z oliwą i octem. Doprawiamy do smaku. Jakby sos był jednak za gęsty można pozostawić sobie wodę z żurawiny i jej trochę dodać. Tak przygotowany sos podajemy z sałatką.

Danie podajemy z piwem
Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation