Kuchnia

drób

Stripsy KFC

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (50 dag)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta słodkiej papryki
Gęste ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
Panierka:
mąka pszenna
Dodatkowo:
olej do smażenia


Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm.
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.

Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).

Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.

Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka paseczków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażę kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor.
Usmażone stripsy osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czoskowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.

Smacznego! :)

Rady:

1. Aby otrzymać charakterystyczny dla stripsów "efekt łusek na panierce" nie należy przyklepywać mąki do kurczaczków, tylko wstrząsać pojemnikiem z mąką, tak aby mąka dokładnie obtoczyła mięso.
2. Ilość przypraw zależy od preferencji smakowych - lepiej na początku wsypać ich mniej, a potem stopniowo dodawać w razie potrzeby. Najlepiej usmażyć jedną czy dwie sztuki mięsa, aby sprawdzić smak.
3. Paski kurczaka wrzucać należy na dobrze rozgrzany, głęboki olej. Smażyć kilka minut na średnim ogniu na głębokiej patelni lub we frytkownicy. Nie wolno przetrzymywać stripsów na patelni, bo kurczak wyjdzie suchy, a nie soczysty.
4. Zamiast pieprzu cayenne można użyć ostrej papryki, należy pamiętać że w tym przypadku trzeba jej dodać więcej, bo jest mniej ostra od cayenne.
5. Kurczak i ciasto można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, niekoniecznie tymi które zostały podane w składnikach.
6. Usmażone mięso należy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
7. Olej po usmażeniu stripsów niestety nie nadaję się już do niczego - dlatego lepiej przygotować mięso z większej ilości składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation