Kuchnia

drób

Kurczak pieczony z cydrem: robi się sam, smakuje jak milion dolarów...

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
1 duża cebula pokrojona w łódeczki
1 duża cytryna pokrojona w cienkie plasterki
2 szklanki cydru jabłkowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki świeżego tymianku, posiekanego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 ząbki czosnku, posiekane
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
6-8 podudzi z kurczaka, ze skórą
2 duże jabłka pokrojone w cząstki
450 g małych, młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie
albo i lepiej, bo w końcu milion dolarów to sporo pozbawionego smaku papieru. A taki kurczak chłonie cydrowe i cytrynowe aromaty. Wypełnia swoim zapachem całą okolicę. No i można nim nakarmić armię wygłodniałych domowników. A przygotowanie? 10 minut!!!
1. W dużym pojemniku z przykrywką (np. Tupperware czy Curver) wymieszaj cebulę i kolejnych 10 składników z listy. Dodaj kurczaka. Dokładnie wymieszaj aby był cały pokryty marynatą. Zamknij pojemnik i odstaw do lodówki minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki-- mięso w temepraturze pokojowej piecze się równomierniej. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Kurczaka ułóż w brytfannie, skórą do dołu. Polej marynatą (wykorzystaj całą zawartość pojemnika!). Dookoła kurczaka ułóż wyszorowane i pokrojone ziemniaki i jabłka obrane ze skórki.
3. Piecz bez przykrycia ok. 1h 20 min. W połowie pieczenia przemieszaj zawartość brytfanny. Tadam! Gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation